Valikko Sulje

TEKNIIKKA

House of Simone korujen raaka-aineena käytetään pääsääntöisesti kotimaista kasviparkittua värjäämätöntä vuotaa. Nahka pakotetaan muotoonsa märkänä käsin ilman minkäänlaisia kemikaaleja.
Työtekniikka on omani, syntynyt historiallisia tekniikoita yhdistämällä ja soveltamalla.
Yksi pohjana olleista tekniikoista on hyvin vanha cuir bouilli -tekniikka, jota on käytetty sotureiden rintapanssareiden, kypäröiden, rannesuojien ja haarniskoiden valmistukseen aikana ennen tuliaseita. Nykyisin samaa tekniikkaa käytetään muun muassa lampun varjostimien tekemiseen. Nahan kuviointi on puolestaan nykyisinkin tuttua puukontupista, vöistä, satulalaukuista…

Omaan tekniikkaani liittyy monta työvaihetta, alkaen mallin luonnostelusta ja puhtaaksi piirtämisestä. Jokainen uusi muoto vaatii useita protoja ja kokeiluja, ennen kuin muodon lopputulos on viilattu toivottuun kokoon ja muotoon.

Nahka hankitaan kokonaisina vuotina, joista yhteistyöyritys leikkaa aihiot laserilla. Laserleikkauksen jälkeen aihiot pestään käsin, jokainen osa yksitellen. Nahka muotoillaan kosteana ja tämä käsityön vaihe on sellainen, jota voi tehdä vain tietyn ajan vuorokaudessa, jotta kädet kestävät.

 Taidon ja tekniikan lisäksi se nimittäin vaatii jonkin verran voimaa. Muotoillut aihiot kuivuvat tasaisessa, miedossa lämmössä 5-7 vuorokautta, jonka jälkeen on värien aika. Kuivuttuaan aihiot ovat hyvin kevyitä ja joustavan sitkeitä. Sekoitan myrkyttömät ja tahraamattomat värit pigmenteistä ja maalaan jokaisen aihion yksitellen. Vuodan jokainen kohta imee väriä aina hiukan eri tavalla, joten jännityksellä aina odotan, miksi sävyt kuivuessaan muotoutuvat.

Nyt päästään helpoimpaan vaiheeseen, eli kasaamaan korua.
Kuten moni työkseen tai harrastuksenaan koruja tekevä tietää, on se varsin terapeuttinen työvaihe – siihen uppoutuu helposti niin, että ajan kulun voi kokonaan unohtaa.
Korun valmistukseen kuluu siis keskimäärin kymmenen vuorokautta ja monta eri käsityön vaihetta. Käyttämäni nahka on myös melko arvokas materiaali, joten tämä ehkä avaa myös hiukan sitä, mistä valmiin korun hinta muodostuu.
Nahka on materiaalina ainutlaatuinen, sillä on vahva oma tahtonsa, mutta kun sen kanssa oppii toimimaan, on se myös materiaali joka vie mukanaan.
On enemmänkin rikkaus, että nahka ei ole materiaalina koskaan täysin stabiili vaan siitä muotoutuvat korut ovat jokainen uniikkeja, ainutlaatuisia.